1/5

ShanghaiNational Children's Medical Center, Shanghai Children's Medical Center, Shanghai Jiaotong University School of Medicine

Shanghai

National Children's Medical Center, Shanghai Children's Medical Center, Shanghai Jiaotong University School of Medicine

With the goal of building a pediatric hospital with "international first-class, Chinese characteristics", it adopts an internal courtyard-enclosed overall planning structure, combining centralized and decentralized layouts, including the three-dimensional centralized layout of the medical complex, the decentralized layout of dormitories and animal rooms, and the medical The efficiency is maximized, and the functions of each monomer are relatively independent and convenient to communicate with each other. The functional layout adheres to the core concept of centering on medical technology. Each function adopts a modular design model. Doctor-patient diversion, clean sewage diversion, scientific positioning, highlighting the characteristics of medical buildings, embodying humanistic care, emphasizing medical efficiency, ecology and culture Fusion, by setting up multi-level green spaces of different shapes and different heights, creating a pleasant and relaxing treatment space.


The project is based on building a people-oriented modern disease treatment center. According to the particularity of the user population, it adheres to the principle of “children first”. Choose materials, create a friendly medical environment, and consider the needs of children in space; establish an environmentally friendly concept, with warmth and care as the main building tone; establish a concept of children's scale, conform to children's physiological characteristics, and meet basic use needs; establish a concept of easy maintenance, Not blindly pursuing high-precision, fully consider the operating cost, maintain the sustainability of the building space and outdoor landscape; establish the concept of the whole process, combine medical care, create a breathing medical space, and build the image of a "non-hospital hospital". Strengthen the medical model of "biology-psychology-environment" and build a "hospital with temperature".

Project information

Design year: 2019
Project location: Shanghai
Design Team: Shanghai Branch
Project progress: designing
Building area: 90,000㎡
Land area: 40,000㎡
Project scale: 500 beds
Cooperation unit: NBBJ

Award information